Vladimir Lucavețchi

un promotor al mişcării de cineamatori din România


Câțiva cineamatori români de referință


Sandu Dragoș Nicolae Negruțiu Constantin Balaci Iosif Costinaș Vladimir Lucavețchi Dumitru Burcă Lucian Ionică Andrei Bălbărău

Emil Mateiaș

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Centrul CDFFIT

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Muzeul TIBERIU BOȘCAIU

Email: muzeulgeografieliteraratboscaiu@yahoo.com
Tel: 0255/530.383

Cercul Foto ”LUMINĂ BUNĂ”

E-mail: gabriel.gaina (at) gmail.com
Tel: 0749 146.286

Despărțământul ”ASTRA”

E-mail: liceulotelurosu (at) yahoo.com
Tel: 0255/530.383
Vladimir Lucavețchi

      Vladimir Lucavețchi s-a născut la 3 august 1936 în comuna Vijhița -Storojineț, azi teritoriu ucrainian. În 1944 împreună cu părinții s-a stabilit la Rădăuți. Aici învață tainele meseriei de operator proiecție la cinematograful din localitate, continuându-și activitatea în acest domeniu la Vatra Dornei și Gura Humorului. El a contribuit la montarea aparaturii tehnice de proiecție la cinematografele din Bacău – „Central” și „Orizont” – precum și la Casa de Cultură „Vasile Alecsandri” unde și-a desfășurat activitatea.

      În timpul stagiului militar efectuat în Bacău o cunoaște pe viitoarea lui soție, Lucia și decide să rămână în orașul "zimbrilor dispăruți" - Bacovia și Alecsandri.

      Pasionat fiind de film,Vladimir alături de o mână de oameni inimosi, plini de pasiune înființează în 1967 primul cineclub din Bacău. Avea cam 30 de ani, dar prima dată a pus mână pe un aparat de proiecție pe când avea doar 14 ani. Din 1967 și până în 1993, el a lucrat doar cu pelicula de 16mm, mai apoi să treacă pe sistem VHS și pe digital.

      În decursul carierei, Lucavețchi a filmat străzi și oameni care nu mai sunt, locuri de acum uitate. Vladimir Lucavețchi a obținut medalii de aur și argint, diplome de onoare, premii speciale, la diferite concursuri de profil, în țară și în străinatate.

      El este și inițiatorul Festivalului de filme de animație pentru amatori "Ghemotoc".

      Pentru întreaga sa activitate, în anul 2009, Primăria și Consiliul local Bacău i-au conferit titlul de Cetățean de Onoare.

      Vladimir Lucavețchi a fost unul din "stâlpii de nădejde" al cineamatorismului în România.

      S-a stins din viață, în februarie 2017, lăsând băcăuanilor și cineamatorismului o arhivă de filme documentare de inestimabilă valoare despre orașul care l-a adoptat.


Articolul s-a putut realiza prin bunăvoinţa domnului Balaci jr. şi a doamnei Lucia Lucaveţchi.
Fotografii din arhiva Vladimir Lucaveţchi şi Emil Mateiaş.