Iosif Costinaș

un promotor al mişcării de cineamatori din România


Câțiva cineamatori români de referință


Sandu Dragoș Nicolae Negruțiu Constantin Balaci Iosif Costinaș Vladimir Lucavețchi Dumitru Burcă Lucian Ionică Andrei Bălbărău

Emil Mateiaș

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Centrul CDFFIT

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Muzeul TIBERIU BOȘCAIU

Email: muzeulgeografieliteraratboscaiu@yahoo.com
Tel: 0255/530.383

Cercul Foto ”LUMINĂ BUNĂ”

E-mail: gabriel.gaina (at) gmail.com
Tel: 0749 146.286

Despărțământul ”ASTRA”

E-mail: liceulotelurosu (at) yahoo.com
Tel: 0255/530.383
Iosif Costinaș

      Iosif Costinaş (zis Bebe) s-a născut în 16 februarie 1940 în Bucureşti, dar a trăit de la 4 ani numai în Timişoara. În tinereţe Bebe a lucrat ca muncitor la Electromotor, apoi la CFR, şi mai târziu la ARIA (Agenţia Română de Impresariat Artistic).
      A absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-franceză, promoţia 1971.
      Încă din timpul studenţiei a activat în domeniul fotografiei artistice şi al filmului de scurt metraj.

Iosif Costinaș

      În urma participării la o seamă de expoziţii de fotografie artistică (unde lucrările i-au fost premiate) şi a unei expoziţii personale, a fost primit în Asociaţia Artiştilor Fotografi - Filiala Banat. A predat (un an) arta şi tehnica fotografică la Liceul C.D. Loga.

Iosif Costinaș

      A activat la „Cineclubul CFR Timişoara“ din 1963, apoi a înfiinţat şi condus „Cineclubul '70“ la Casa de Cultură a municipiului. În 1976 a înfiinţat cenaclul de cultură cinematografică Cineforum.

      Până în 1982 a realizat în jur de 60 de filme de scurt metraj, ocupându-se singur de scenariu, regie, imagine, lucrări de laborator şi sonorizare. A obţinut importante premii şi distincţii în ţară şi străinătate.

Iosif Costinaș
Iosif Costinaș

      Cineamatorii din România comunistă aveau marele avantaj că puteau fi mult mai curajoşi în exprimarea ideilor, decât cineaştii profesionişti, încorsetaţi de cultura proletcultistă.

      Printre cei mai curajoşi cineamatori se numără cu siguranţă şi Iosif Costinaş. Filmele lui, precum “Nuca şi aluna”, “Doi într-un dulap”, “Picioarele” şi nu numai, erau adevărate strigăte de revoltă faţă de o societate subjugată de ideile comunismului totalitar. La festivaluri, ele erau şi adevărate pietre de încercare pentru un juriu care aştepta teme pe măsura culturii socialiste. Cu toate acestea, până la cele mai înalte nivele (Festivalul “Cântarea României, spre excemplu) toţi se făceau că nu pricep adevăratele metafore din filmelor lui Costinaş şi le premiau de fiecare dată. Poate că în zilele lui 2017 nu se poate înţelege semnificaţia acestor metafore, a acestor încercări de a protesta cu ajutorul filmului, dar impresia mea a fost că profesioniştii din juriile festivalurilor, ei care nu se puteau nici măcar apropia de asemenea teme, dădeau cu mare satisfacţie premii acestor filme. Îmi permit să amintesc aici şi filmul meu “Buturuga mică” inserat şi el în acest site web.

      După ’89, Iosif Costinaş a regizat şi realizat filme de scurt metraj şi documentar, în cadrul studioului Film & Go Company: „Fapt divers“, „A fi evreu în Timişoara“, „Întoarcerea acasă“, „Cei care sfidează moartea“.

Iosif Costinaș

      Din anul 1982 a lucrat în presă, la revista Orizont, fiind corector principal şi apoi, după decembrie 1989, redactor, până în 1994. A fost redactor şi redactor-şef la ziarul Timişoara (1993; 1996). La începutul anilor ’90 a înfiinţat ziarul Adio, tovarǎşi! A colaborat şi la câteva publicaţii centrale, în special România Liberă. Pentru scurt timp a fost corespondent BBC.

      În perioada 1995-2000 a fost cadru didactic la Universitatea Banatului, Facultatea de Jurnalistică.

      A fost membru al Societăţii Timişoara, contribuind activ şi la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara. În Martie 1990 a înfiinţat Forumul Cetăţenesc, care a adunat seri de-a rândul timişorenii în faţa Catedralei, de “veghe” împotriva comunismului cu faţă umană, a revoluţiei furate şi pentru a susţine “golanii” din Piaţa Universităţii.

      S-a implicat adânc în aflarea adevărului despre Decembrie 1989, în special adevărul despre ofiţerii M.Ap.N., trupele de securitate şi miliţie care au tras, despre "terorişti", despre morţii, răniţii şi arestaţii Timişoarei şi despre incendiul din Freidorf (căpiţele de fân arse in 18 decembrie 1989).

Iosif Costinaș

      Toată această activitate de avantgardă de după Revoluţie, nu este nimic altceva decât o continuare, de data aceasta fără metafore şi simbolistică ascunsă, a adevăratelor idei ale acestui mare patriot. Iar cei pe care el îi critica încă din anul 1963, la începutul carierii lui de realizator de film, nu au dispărut în totalitate şi au reuşit să-l elimine la 12 ani de la Revoluţie. Au eliminat un erou, dar nu şi gândurile şi speranţele sale, gânduri şi speranţe care rămân mereu vii în realizările sale.

      Şi eu personal mă consider mai bine împlinit în acest hobby al nostru comun, pentru că am avut ocazia să-l cunosc personal, să colaborăm ani de-a rândul şi să împrumut de la el pasiunea pentru ca lumea în care trăim să se transforme cu adevărat.

      Mulţumesc Bebe!


      Emil Mateiaș

Articol compilat din pagina web www.iosifcostinas.com realizată de fiica sa (USA).
Fotografii din arhivele personale Iosif Costinaş şi Emil Mateiaş.
Mulţumesc domnului Florin Balaci (Milano) pentru informare şi încurajare.

Fotografii din activitatea lui Iosif Costinaș
Fotografii din activitatea lui Iosif Costinaș