INTERNAȚIONAL

Cel de-al 78-lea Festival Mondial de Film UNICA 2016 la Suceava

Biografie Filme Fotografie Călătorii

Emil Mateiaș

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Centrul CDFFIT

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Muzeul TIBERIU BOȘCAIU

Email: muzeulgeografieliteraratboscaiu@yahoo.com
Tel: 0255/530.383

Cercul Foto ”LUMINĂ BUNĂ”

E-mail: gabriel.gaina (at) gmail.com
Tel: 0749 146.286

Despărțământul ”ASTRA”

E-mail: liceulotelurosu (at) yahoo.com
Tel: 0255/530.383

Cel de-al 78-lea Festival Mondial de Film UNICA 2016 la Suceava

logo UNICA

      Uniunea Internaţională de Cinema, UNICA, a fost înfiinţată în anul 1937 şi cuprinde 32 de ţări membre. UNICA este membră a Consiliului Internaţional de Film, Televiziune şi de Comunicare Audiovizuală (IFTC) din cadrul UNESCO.

      O dată pe an, în ţări diferite, UNICA organizează un Festival Mondial de Film, la care participă filme care nu sunt realizate în scopuri comerciale, autorii lor putând fi cineaşti amatori, independenţi, elevi ori studenţi ai şcolilor de film, cât și regizori cu vârsta până la 28 de ani.

      Festivalurile UNICA sunt şi o trambulină de lansare în lumea filmului profesionist a tinerelor talente, a autorilor de film care nu au prilejul de a se face cunoscuţi pe plan internaţional. Dar Festivalurile UNICA nu sunt doar simple concursuri de film ci ele reunesc şi crează prietenii şi îşi aduc o contribuţie importantă la cunoaşterea culturii şi a frumuseţilor turistice ale ţării respective.

      De regulă, la festivalurle UNICA participă timp de 8 zile 200-300 delegaţi care îşi suportă costurile de cazare şi masă, banchetele de deschidere şi închidere precum şi cele două excursii care se organizează cu acest prilej. Premiile şi diplomele sunt asigurate de UNICA.

      Deşi afilierea la UNICA a constituit un permanent deziderat al cineaştilor amatori din România, acest lucru nu a fost posibil decât în anul 2010.

      Stabilit fiind din 1979 în Germania şi având posibilităţile financiare necesare, în anul 2010 am luat pe cont propriu această afiliere. Am organizat şi finanţat o Adunare Generală a Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România, sub conducerea regretatului Geo Saizescu, la Oţelu Roşu. La această Adunarea Generală unde s-a votat afilierea ANCR la UNICA, la invitaţia mea a participat şi Georges Fondeur din Luxemburg, Preşedintele UNICA.

UNICA 2010 Eisiedeln Elveţia

      O lună mai târziu, la Congresul de la Eisiedeln-Elveţia, România a fost primită ca membră a UNICA.

      În anii 2011 (Luxemburg) şi 2012 (Ruse-Bulgaria), România a participat cu filme în concurs iar în anul 2013, la Congresul din Austria, am propus ca UNICA 2016 să fie organizată în România. La concurenţă cu alte 3 ţări, ţara noastră a primit majoritatea de voturi în vederea organizării acestei manifestări internaţionale. Ulterior, la propunerea ANCR, cu organizarea UNICA 2016 a fost delegat municipiul Suceava.

      La toate aceste acţiuni am fost singurul reprezentant al României, in calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor (ANCR).

      La Festivalul UNICA din 2014 (Slovacia) a participat din partea Municipiului Suceava o delegaţie de la clubul VideoART, condusă de prof. Viorel Ieremie, viitorul preşedinte al Comitetului de Organizare UNICA 2016. În anul 2015 la St. Petersburg, Rusia, a participat o delegaţie a oraşului Suceava în frunte cu primarul Ion Lungu, care a preluat steagul Festivalului ducându-l la Suceava. La acest Festival a participat şi o delegaţie ANCR, Emilian Urse şi Dumitru Burcă, finanţaţi de Institutul Cultural Român.

UNICA 2014 Slovacia

UNICA 2016 în România, o adevărată sărbătoare

Afisul UNICA 2016 Suceava România

      În afară de ANCR, şi-au dat mâna în organizarea acestui eveniment mai multe instituții sucevene:

  • Primăria Municipiului
  • Centrul Cultural Bucovina
  • Universitatea „Ştefan cel Mare”
  • Colegiul Național „Petru Rareş”
  • Casa de Cultură a Studenților
  • Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Clubul VideoART

      La Festival au participat 152 de delegaţi din 27 de ţări.

      La Conferinţa de Presă din preziua deschiderii Festivalului au participat, de la stânga la dreapta, domnii: Mihai Dimian, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Bernhard Lindner (Germania), vicepreşedinte UNICA, Gheorghe Flutur, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Dave Watterson (Anglia), preşedintele UNICA, Ion Lungu, primarul oraşului Suceava şi preşedinte de onoare al Festivalului, Emil Mateiaş, iniţiatorul Festivalului în România, Silvia Bormann (Germania), reprezentanta trustului turistic „Thomas Cook” şi Viorel Ieremie, preşedinte executiv al Comitetului de Organizare.

Conferința de presă UNICA 2016 Suceava România

      Memorabil pentru participanţi va rămâne momentul de deschiderea al Festivalului care a avut loc într-o atmosferă medievală, la Cetatea de Scaun a Moldovei. Primăria, Casa Studenţilor Suceava (director Valentin Ianoş) şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” (Dir. adj. Anca Greculeac) au realizat o primire şi un spectacol aşa cum încă nu a fost şi nici nu cred că va mai fi vreodată la un Festival UNICA.

Deschiderea Festivalului UNICA 2016 Suceava România

      În deschiderea evenimentului, a fost intonat imnul naţional, apoi a fost ascultat imnul UNICA, în timp ce pe catarg era arborat drapelul acestui Festival al pasionaţilor de film din întreaga lume. Oficialităţi locale şi internaţionale au salutat prezenţa oaspeţilor şi au subliniat că prin acest Festival municipiul Suceava s-a transformat într-o "mică Europă". Pe marele ecran instalat cu acest prilej, s-a transmis şi salutul directoarei IFTC din cadrul UNESCO.

Deschiderea Festivalului UNICA 2016 Suceava România

      Festivalul s-a desfăşurat la noul cinematograf "Matei Vișniec" cu proiecţii în format K4 asigurate de domnul Stefan Sfichi. Fiecare ţară a avut dreptul la 60 de minute de proiecţie.

Proiecția de filme la UNICA 2016 Suceava România

      Cele 120 filme înscrise în concurs au fost judecate de un Juriu Internaţional, care în cea de a 8-azi a Festivalului a acordat diplome de onoare, medalii de bronz, argint şi aur precum şi premii speciale. Din partea României a fost în juriu cinefilul Florin Paraschiv.

      În afară de Suceava, din România au participat Dumitru Burcă şi Emilian Urse.

      În vederea promovării tinerelor talente naţionale dar şi pentru o bună reuşită a festivalului, s-au trimis din primăvară, proiecte de finanţare (destul de modeste), la Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film, Universitatea Natională de Teatru şi Cinematografie, Uniunea Cineaştilor din România, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor şi Autoritatea Naţionale pentru Turism. Din păcate nu s-a primit nici măcar un răspuns, conform legii, de la nici una din aceste instituţii.

      România a înscris în concurs 3 filme dar s-au prezentat doar două. Filmul „Terapie cu final fericit” (42 minute), realizat de Emilian Urse, a primit o Diplomă de Onoare. A fost cea mai slabă, chiar penibilă prezenţă a României la un Festival UNICA. De exemplu, anul trecut la St.Petersburg s-au obţinut 5 premii.

      Numeroşi participanţi, unii conducători de şcoli de film sau cu lungi stadii în filmul independent, ar fi dorit să lege contacte cu colegi similari din România, dar din păcate, nu a fost cu cine! Acest lucru se datoreşte în primul rând reorganizării la începutul anului 2016 a ANCR, ceea cea subţiat până la disparţie cea mai rămăs din mişcarea de cineamatori din România. Marea mea speranţă că aducând UNICA în România, se va reîmprospăta o tradiţie de peste 50 de ani privind filmul de amatori, nu s-a îndeplinit. M-a surprins şi faptul că multe personalităţi massmedia, care au promovat tocmai din rândul amatorilor, au întors spatele acestui Festival.

      La Suceava, ca de altfel la toate Festivalurile UNICA, s-a demonstrat încă o dată că nimănui nu trebuie să-i fie ruşine de cuvântul amator ori cel de autor de film independent. Filmele care seprezintă la aceste festivaluri confirmă cu prisosinţă acest lucru.

      Prin excursia de o zi şi cea de o jumătate de zi, participanţii au avut prilejul să cunoască vestigiile culturale şi etno-turistice ale zonei Bucovina. Aceştia au descoperit o Românie pe care puţini dintre ei au cunoscut-o până acum. Sutele de fotografii şi imagini video realizate, delegaţii le-au dus cu ei în ţările de unde provin şi unde le prezintă atât cluburilor Foto&Film cât şi altor cetăţeni. Prin aceasta s-a realizat o eficientă propagandă „pe orizontală” pentru ţara noastră. Păcat că organelede turism din ţara noastră nu au înţeles acest lucru. Cu atât mai mult cu cât şi o reprezentantă aTrustului Internaţional de Turism „Thomas Cook” a participat la acest eveniment tocmai pentru a profita de prilejul de a cunoaşte mai de aproape ţara noastră.

Excursie în cadrul Festivalului UNICA 2016 Suceava România

      O secţiune specială din cadrul Festivalului a constituit-o concursul celor 26 de filme de 1 minut (World Minute Movie Cup) dar mai ales grupul „jeunesse” constituit într-un „Young UNICA-Workshops”. Organizatorii au asigurat sejurul gratuit pentru câte un tânăr din fiecare ţară participantă. Din România au participat trei tineri din Suceava. Filmele realizate de aceşti tineri au fost aplaudate la scenă deschisă de către participanţi. Păcat că în România nu s-a găsit nici o instituţie abilitată care să asigure participarea şi a unor tineri cineaşti români la acest Workshops internaţional, să profite că acest prestigios Festival internaţional se desfăşoară în ţara noastră.

Excursie în cadrul Festivalului UNICA 2016 Suceava România

      Un consecvent animator în cadrul Congreselor UNICA este în ultimii 3 ani domnul profesor Viorel Ieremie, conducătorul cercului cultural VideoART de pe lângă liceul „Petru Rareş”din Suceava.

      În finalul ceremoniei de premiere, domnul Dave Watterson, preşedintele UNICA, a decernat lui Emil Mateiaş şi Viorel Iremie Medalile de Aur UNICA pentru iniţierea şi organizarea acestui Festival. Domnia s-a şi-a exprimat speranţa că în viitor filmul necomercial din România se va alătura pe plan international frumoaselor succese pe care le înregistrează filmul profesionist, succese binecunoscute şi apreciate şi de participanţii UNICA.

      Domnia sa a felicitat totodată pe toţi organizatorii acestui Festival Internațional de Film şi în special pe domnul profesor Viorel Ieremie pentru contribuţia sa la promovarea tineretului în lumea filmului.

UNICA 2014 Suceava România

      Aşa cum a început, tot aşa Festivalul s-a încheiat cu un banchet unde participanţii au avut prilejul să lege noi prietenii, să discute despre proiecte comune. Totodată ei au savurat gustoasele preparatele culinare româneşti.

Excursie în cadrul Festivalului UNICA 2016 Suceava România

      Toţi participanţii au avut şi mai au în continuare numai cuvinte de laudă pentru Organizarea Festivalului precum şi de admiraţie pentru o Românie pe care au „descoperit-o” cu acest prilej. În presa internaţională de specialitate au apărut deja elogioase articole despre UNICA 2016 şi despre România.

      Se cuvine să aduc şi eu mulţumirile mele domnului Ion Lungu, primarul oraşului Suceava, domnilor Stefan Sfichi, Valentin Ianoş, Mihai Dimian, Cezar Olariu, doamnei Anca Greculeac, zecilor de elevi, studenţi şi profesori care au fost chezăşia reuşitei acestei Festivităţi Internaţionale. Dar în mod deosebit mulţumirile mele se îndreaptă către domnul Viorel Ieremie, „creerul cenuşiu” al întregii acţiuni şi care a făcut posibil ca visul meu de ani de zile, să se realizeze la Suceava.


Ing. Emil Mateiaş, Iniţiator şi coordonator internaţional al UNICA 2016 în România
Fost vicepreşedinte ANCR