Dumitru Burcă

un promotor al mişcării de cineamatori din România


Câțiva cineamatori români de referință


Sandu Dragoș Nicolae Negruțiu Constantin Balaci Iosif Costinaș Vladimir Lucavețchi Dumitru Burcă Lucian Ionică Andrei Bălbărău

Emil Mateiaș

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Centrul CDFFIT

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Muzeul TIBERIU BOȘCAIU

Email: muzeulgeografieliteraratboscaiu@yahoo.com
Tel: 0255/530.383

Cercul Foto ”LUMINĂ BUNĂ”

E-mail: gabriel.gaina (at) gmail.com
Tel: 0749 146.286

Despărțământul ”ASTRA”

E-mail: liceulotelurosu (at) yahoo.com
Tel: 0255/530.383
Dumitru Burcă

Putea exista în România o mişcare de cineamatori fără cinecluburi olteneşti? Sigur că nu!

      Cu experienţa artistică dobândită în teatrul de amatori și formaţia de păpuşari din cadrul Casei de Cultură „Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu, trecând prin pasiunea fotografică, Dumitru Burcă s-a apropiat încet încet şi de cea de a 7-a artă.

Dumitru Burcă

    Mânat de o ardentă sete de cultură, a urmat cursurile Școlii postliceale de instructuri culturali din București și a Școlii populare de artă din Giurgiu.

      În calitate de instructor artistic și apoi de director la Casa de Cultură a raionului Oltenița și al Teatrului Popular Oltenița, a organizat mai multe acțiuni de cultura cinematografică, de promovare a filmului românesc, precum şi întâlniri ale spectatorilor cu cineaști români: Andrei Călărașu, Paul Călinescu, Geo Saizescu, Silviu Stănculescu.

Dumitru Burcă

      A urmat un stagiu de importante acumulări profesionale ca secretar de platou și asistent de regie la Studioul Cinematografic București.

      De aici şi până la înfiinţarea primului cineclub oltenesc, a fost numai un pas.

      Astfel, cristalizând pasiunea sa fermă pentru creația filmică, în noua calitate de instructor metodist al Consiliului Judeţean al Sindicatelor Dolj, a inițiat și organizat în 1968, PRIMUL CINECLUB DIN OLTENIA, „CRAIOVA FILM STUDIO”.

Dumitru Burcă

      În această perioadă a realizat, ca autor total, (scenariu, regie, imagine, developare, montaj, sonorizare) mai multe filme de scurt metraj, de genuri diferite, pe peliculă reversibilă alb–negru sau color, pe 16 mm, „Aplauze”, „Ziua recoltei”, „Sonda 2143 Brădești erupe”, „Zilele Macedonski”, „Stavilă vie”, „Armonii vechi și noi”, acesta din urmă fiind selecționat la Faza Finală a Primului Festival Republican al Cineaștilor Amatori – Piteşti 1969.

      Dar nu s-a mulţumit cu atât. A contribuit la înfiinţarea de noi cinecluburi, la întreprinderile „Electroputere” şi „Chimistul” Craiova, a inițiat şi instruit Cineclubul şcolar al Liceului Pedagogic Craiova, a îndrumat copii de la Casa Pionierilor din Craiova.

Dumitru Burcă
Dumitru Burcă

      În septembrie 1970 a propus inființarea clasei de Artă Cinematografică și Artă fotografică în cadrul Scolii Populare de Artă Craiova și în calitate de profesor-maistru a pregătit trei promoții de cineamatori, între anii 1970-1977. Cu elevii și absolvenții de liceu a înfiinţat un Cineclub Şcoală și Studioul Cineastului Amator, iar in vacanțele școlare a organizat tabere de creație și cursuri externe pentru cadrele didactice și cineamatorii din județul Dolj.

Dumitru Burcă

      În perioada 1971-1977 a realizat următoarele filme: „Duminică culturală la Gângiova”, „Pasiuni”, „Pe adresa dumneavoastră”, „Eroi contemporani” (triptic), „Festivalul Maria Tanase” edițiile din 1971, 1973 şi 1975, „O zi nefastă”, 4 martie 1977 la Craiova, „Trăire” film care a obţinut premiul „Cel mai bun eseu cinematografic” la Festivalul Ecran 5 de la Reșita, „Coordonate industriale gorjene” în județul Gorj, „Preocupări, inițiative, responsabilitate” la IOB Balș, „Slatina dimensiuni contemporane” la Slatina.

      În septembrie 1977 Dima Buică s-a transferat la Școala Populară de Artă Slatina, unde a înființat clasa de Artă Cinematografică și Artă Fotografică precum și Cineclubul ”OLT-FILM SLATINA” unde a realizat printre altele filmul „Lada cu zestre” pe 16 mm. color.

      Revenit în București a organizat și îndrumat cineclubul ”SENS FILM” de la Intreprinderea Grivița Roșie unde a realizat filmul „Oamenii Griviței”, precum şi Cineclubul Sindicatelor Sanitare și Cineclubul Institutul de Inframicrobiologie.

      În întreaga sa activitate cu cineamatorii, Dima Burcă s-a bucurat de aprecierea și sprijinul cineaștilor din Comisia pentru Cinecluburi din cadrul ACIN: Geo Saizescu, Alecu Croitoru, Călin Căliman, Octav Ioniță, Radu Aneste Petrescu, Bob Calinescu, Aurel Mâșcă, precum și al Presedintelui ACIN Ion Popescu Gopo.

Dumitru Burcă

      Prin studiu ca autodidact și practică creativă a reușit să depășescă stadiul de amator și s-a integrat în condiția de profesionist, atât ca asistent de regie în cadrul Studioului Cinematografic București, cât și ca operator imagine în cadrul TVR și a altor televiziuni.

Dumitru Burcă
Dumitru Burcă
Dumitru Burcă
Dumitru Burcă

      Dar şi după ”inevitabila” pensionare, Dima a rămas un stâlp de nădejde al mişcării de cineamatori, străduindu-se atât pentru revigurarea acesteia cât şi pentru transmiterea pe plan internaţional a creaţiilor cineaştilor amatori români.

      Astfel a participat activ la festivalurile cineaştilor din România, de la Oţelu Roşu, din anii 2005 ş 2010:

Dumitru Burcă

      Împreună cu Emilian Urse, a fost unul din organizatorii principali ai Festivalului Internaţional de la Băile Herculane şi a Adunării Generale a Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România, care a avut loc cu această ocazie.

Dumitru Burcă

      O deosebită activitate a avut-o privind participarea din partea ANCR la mai recentele Festivaluri Mondiale UNICA. Şi prin contribuţia sa la Congresele respective, România a obţinut dreptul de a organiza UNICA 2016 la Suceava, unde domnul Dima Burcă a fost deasemenea activ prezent.

Bulgaria 2012:
Dumitru Burcă
St. Petersburg 2015:
Dumitru Burcă
Suceava 2016:
Dumitru Burcă

      Pentru mine este o onoare faptul că domnul Dumitru Burcă, alături de ceilalţi veterani ai cineamatorismului românesc, a acceptat să fie prezentat succint în pagina mea web.

      Domnul Burcă mi-a fost, în perioada când eu eram departe de ţară, un sprijin permanent, dar în aceiaşi măsură un animator îndârjit al cineamatorismului românesc.

      Mulţumesc Dima!


      Emil Mateiaș

Articol compilat din numeroasele documente puse la dispoziţie de Dumitru Burcă.
Fotografii din colecţiile lui Dumitru Burcă şi Emil Mateiaş