ASTRA

Informații despre Despărțământul ASTRA Oțelu Roșu

Filme Fotografii Documente

Emil Mateiaș

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Centrul CDFFIT

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Muzeul TIBERIU BOȘCAIU

Email: muzeulgeografieliteraratboscaiu@yahoo.com
Tel: 0255/530.383

Cercul Foto ”LUMINĂ BUNĂ”

E-mail: gabriel.gaina (at) gmail.com
Tel: 0749 146.286

Despărțământul ”ASTRA”

E-mail: liceulotelurosu (at) yahoo.com
Tel: 0255/530.383
Despățământul ASTRA Oțelu Roșu, Valea Bistrei

Ediţia II-a a
Festivalului Folcloric-concurs cu participare internaţională,
Ciobănaşul
şi Simpozionul
Educaţie pentru patrimoniul cultural din perspectiva dezvoltării regionale

Referat:
Conservarea şi promovarea patrimoniului etno-folcloric al judeţului Caraş-Severin prin cinecluburile locale.

de Dipl. Ing. Emil Mateiaş, Dr.p.t.
Membru fondator al Cineclubului “Oţelul Roşu”
Vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România


      Încă de la începutul anilor ´60 cineaştii amatori din județul Caraş Severin au surprins pe peliculele lor, aspecte etnografice, folclorice şi culturale, un adevărat patrimoniu cultural, care s-a ”conservat” până astăzi.

      Filme cum sunt cele cu “măsuratul oilor”, cu formaţiuni corale renumite, ca cel de la Marga, cu ansamblurile de cântece şi dansuri din Reşița, Oţelu Roşu, Băuţar, dar şi cu elevii şcolii primare din Petroşniţa, filmul cu renumitul olar Ilie Stepan, şi multe altele, vor intra curând în arhiva de aur a Centrului de Documentare, Cultură Cinematografică şi Creaţie Foto-Film de pe lângă Liceul Bănăţean Oţelu Roşu.

      Iată câteva exemple:

Filmul POPAS, realizatori Emil Mateiaș și Paul Kovacs, Cineclubul Oțelu Roșu
  Filmul ”POPAS”, realizatori Emil Mateiaș și Paul A. Kovacs, Cineclubul ”Oțelul Roșu”.
  Realizat în anul 1966 filmul este un eseu în miez de iarnă cu trenul „dinţat” care face un popas în halta Bucova.
Toporașul de argint, realizator Ioan Mato, Cineclubul Oțelu Roșu (1974)
  Ansamblul folcloric „Ciobănaşul” din Bucova-Băuţar, la festivalul de la Zacopane, 1974
Maestrul olar Ilie Stepan, în filmul Adâncul rost al pământului, Cineclubul Oțelu Roșu (1974)
  Maestrul olar Ilie Stepan, în filmul „Adâncul rost al pământului”, 1974

      Dar Cineclubul ”Oţelul Roşu”, prin participările la festivalurile internaţionale dar şi prin prezenţa mea în Germania, s-a străduit să transmită și în străinătate valorle etnografice şi folclorice ale poporului nostru. Un exemplu este încurajarea colegiului ”Bernandinus” din oraşul Herlen – Olanda, de a organiza o echipă de dansuri populare româneşti. Mai mult chiar, profesorul de informatică care a condus acest cerc a învăţat elevii chiar şi cântece româneşti.

Bernandinus

      Acest film ”Ritmuri care au devenit cunoscute” a obţinut la Festivalul Internaţional de Film din Velden – Austria, premiul special ”Prietenia între popoare” oferit de Uniunea Mondială de Cinema, UNICA.

      Am curajul să afirm că cinematografia românească ar fi fost astăzi mai săracă, dacă nu exista Cineclubul “Oţelul Roşu” care în 1963 a filmat pentru prima dată ”Reconstituirea”.

      Horia Pătraşcu, activist la Casa de Cultură Caransebeş, a fost de faţă, a scris o nuvelă despre cele văzute, iar în 1968 regizorul Lucian Pintilie a terminat filmul profesionist ”Reconstituirea”, film de cotitură în istoria cinematografiei româneşti.

      Cu regret trebuie să constat că după ´89 mişcarea de cineamatori, de realizatori independenţi de film, a ieşit din preocupărilor instituţiilor culturale din România. Chiar şi în judeţul nostru, cu toată tradiţia care există, nu găsim nici un sprijin ori încurajare din partea Consiliului Judeţean ori a organelor culturale. Anul acesta (la Băile Herculane) se organizează al treilea Festival Internaţional de Film care este sponsorizat privat, din afara ţării.

      Cu toate acestea, atât eu cât şi realizatorii de filme necomerciale din România nu ne descurajăm. La festivalul de la Băile Herculane s-au anunţat peste 50 de delegaţi, inclusiv din Olanda, Belgia, Austria, Germania şi Republica Moldova, iar în anul 2016 vom organiza, la Suceava, Festivalul şi Congresul Mondial de Film UNICA, cu participarea a peste 30 de ţări şi peste 300 delegaţi din toată lumea.

      Poate mulţi se întreabă de unde am preluat optimismul şi curajul de a sluji cu tenacitate spiritul culturii noastre. L-am preluat şi de aici de pe Valea Bistrei, unde am găsit directori de şcoli, profesori, învăţători, primari, locuitori, elevi şi studenţi care în ciuda tuturor vicisitudinilor reuşesc să menţină mereu aprinsă flacăra dragostei pentru tradiţiile culturale. Şi cunoscându-i, avem convingerea că acest patrimoniu pe care străbunii noştrii ni l-au lăsat, va rămâne veşnic viu şi nealterat pe aceste meleaguri.

Aniversarea la Oțelu Roșu a 150 de ani de la fondarea ASTRA (1861 - 2011). Puteți vedea întreaga galerie foto realizată cu acest prilej (peste 200 de fotografii) AICI >

Drumul Luminii - ASTRA - Liceul Bănățean Oțelu Roșu
”Drumul Luminii” - Foto: Emil Mateiaș
Drumul Luminii - ASTRA - Liceul Bănățean Oțelu Roșu
”Drumul Luminii” - Foto: Emil Mateiaș
Drumul Luminii - ASTRA - Liceul Bănățean Oțelu Roșu
”Drumul Luminii” - Foto: Emil Mateiaș
Drumul Luminii - ASTRA - Liceul Bănățean Oțelu Roșu
”Drumul Luminii” - Foto: Emil Mateiaș