Emil Mateiaș

Biografie Filme Fotografie Călătorii

De peste 55 de ani Emil Mateiaş a fost permanent fidel filmului de amatori. Indiferent unde a trăit şi muncit, în România sau Germania, acest hobby a rămas mereu în linie dreaptă, dedicându-se în aceeaşi măsură creaţiei de film cât şi activităţii organizatorice privind mişcarea de cineamatori din România

Biografie / Activitatea de cineast amator

Emil Mateiaș

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Centrul CDFFIT

E-mail: emil.mateias (at) online.de
Tel: 00495345989319

Muzeul TIBERIU BOȘCAIU

Email: muzeulgeografieliteraratboscaiu@yahoo.com
Tel: 0255/530.383

Cercul Foto ”LUMINĂ BUNĂ”

E-mail: gabriel.gaina (at) gmail.com
Tel: 0749 146.286

Despărțământul ”ASTRA”

E-mail: liceulotelurosu (at) yahoo.com
Tel: 0255/530.383

Emil Mateiaş


 • Am Kornfeld 19
 • D- 38271 Baddeckenstedt
 • Fon: 0049(0)5345 989 319; 0049(0)5345 989 320
 • Mobil: 0049 152 088 44 356
 • Phone: 0049 152 087 89 799
 • emil.mateias (at) online.de

Emil Mateiaș

      M-am născut la 28 februarie 1937 în comuna Socol, judeţul Caraș Severin. Sunt cel mai mic din cei doi frați cu tata, Gavrilă, șef de post de jandarmi la Ferdinand, original din Beiuș și mama, Divna, casnică, de origine sârbă din satul Câmpia, județul Caraș Severin. Copilăria și primii ani de școală i-am petrecut la Ferdinand, respectiv Oţelu Roşu.

Emil Mateiaș, copilăria la Ferdinand, Oțelu Roșu

      În anul 1954 am obţinut Diploma de Maturitate (azi Bacalaureat), cu 10 ani de şcoală, la Liceul „Traian Doda” din Caransebeş.

      După liceu am intenţionat să urmez Academia Militară de construcţii de avioane. A fost o hotărâre greşită pentru că iniţial trebuia să fac 3 ani de şcoală de subofiţeri la Mediaş. Astfel am pierdut startul de a da la facultate şi m-am angajat la uzina Oţelu Roşu. Peste mai puţin de un an am fost luat la armată şi am petreut 3 ani la Iaşi, la Statul Major al Brigăzii de Grăniceri. În cei trei ani de armată m-am ocupat serios de şah, am ajuns în campionatul RPR până în sferturile de finală, obţinând treapta de jucător de categoria I-a. La terminarea armatei puteam juca o partidă de şah fără tablă, doar din memorie. Aşa l-am bătut pe fratele meu, după mamă, în clasa a IV-a şi care s-a ambiţionat aşa de tare încât astăzi este unul dintre apreciaţii Maeştri de şah din România.

      Cum la Oţelu Roşu nu mai aveam posibilitatea să joc şah la nivelul meu, m-am dedicat filmului de amatori. Aceasta şi pentru că în ultimele săptămâni de armată citisem în „Contemporanul” că la Fabrica de Tractoare Braşov exista un cerc în cadrul căruia se făceu filme de amatori.

      După ce începuturile au fost încă din 1959, la 13 martie 1960 s-a înfiinţat Cineclubul „Oţelul Roşu”.

Emil Mateiaș, începuturi la Cineclubul Oțelul Roșu

      Întors fiind la Oţelu Roşu, m-am angajat ca muncitor în uzină, aceasta pentru a obţine o bursă de 740 lei (salariul meu 510 lei) pentru a urma Facultatea de Metalurgie de la Bucureşti. Recomandarea necesară mi-a fost refuzată, în 4 ani la rând, pe motiv că tata a fost şef de post de jandarmi.

      În 1960 a fost repartizată la spitalul din Oţelu Roşu proaspăta asistentă medicală Mariana Buzuriu, cu care m-am căsătorit un an mai târziu. În 1964 s-a născut fata noastră Adela.

      Neavând dreptul să merg la facultate cu bursă de la uzină, mi-am continuat activitatea profesională ajungând laborant, tehnician I şi dispecer la Serviciul de Producţie.

Emil Mateiaș, laborator, uzina Oțelu Roșu

      În anul 1972, directorul de atunci, Takacs Otto, mi-a dat recomandarea pe răspunderea lui şi am putut urma cursurile la Institutul de Subingineri de la Reşiţa, până în anul 1976. De la acea dată am avut funcţii de subinginer în Uzină şi paralel cu aceasta, trei ani am predat la Scoala Profesională.

Emil Mateiaș, student la Reșița și subinginer în uzina Oțelu Roșu

      Pe linie politică am fost activ la Uniunea Tineretului Comunist (membru în Comitetul Orăşenesc), apoi am devenit membru al Partidului Comunist Român, ... cu toată originea mea nesănătoasă care mi-a făcut atâtea greutăţi. După ce am ajuns mare membru de partid, le reproşam mereu tovarăşilor: „Acum sunt bun la voi, dar când v-am cerut recomandare pentru facultate nu mi-aţi dat!” În realitate, la fel ca marea majoritate a membrilor de partid, nu am fost comunist niciodată. Nici pe băncile liceului nu credeam relatările despre partidele istorice sau regalitate.

Emil Mateiaș, membru UTC Oțelu Roșu

Când am rămas în Republica Federală Germania, eram membru al Biroului Uzinal de Partid, responsabil cu propaganda. Mai jos sunt panourle realizate sub coordonarea mea cu ocazia vizitei la Uzină a lui Nicolae Ceauşescu în anul 1978.

Panouri, Ceaușescu în vizită la Oțelu Roșu

      În luna iulie 1979 am plecat împreună cu soţia, cu paşaport turistic, la un festival de film în Spania, dar ne-am stabilit definitiv în Germania unde am primit statutul de refugiaţi germani ca urmare a originii germane a soţiei. Fiica noaastră a rămas în ţară, ea venind în Germania după 8 luni de zile. Deşi în România terminase 8 clase, în Germania ea a fost trecută direct în clasa 10-a ca urmare a diferenţei de pregătire şcolară dintre cele două ţări, România şi Germania.

      Noi nu am stat în cunoscutele lagăre de refugiaţi decât 2 ore. La Aachen, prieteni buni s-au ocupat de formalităţile noastre de recunoaştere a cetăţeniei germane şi, în paralel, am fost imediat încadraţi în câmpul muncii, soţia la spitalul catolic „Marienhospital” iar eu la firma Philips.

Încadraţi în câmpul muncii, la Marienhospital și Philips

      Profesional şi eu şi soţia am fost tot timpul apreciaţi. Eu mi-am completat studiile iar Ministerul Învăţământului mi-a acordat diploma şi titlul de Dipl. Ing. cu studii academice.

      Deci, în perioada 1979 - 2000 am fost angajat la Fabrica de tuburi cinescoape color din oraşul Aachen. După câţiva ani, şef compartiment „Metal” (unul din cele 4 mari compartimente ale Fabricii). Înainte de pensionare, Colegiul ştiinţific al Concernului Philips mi-a acordat titlul de Dr. în specialitatea tuburi cinescoape color.

Diplome și patent internațional obținute de Emil Mateiaș

      În Germania, atât eu cât şi Adela am devenit membrii ai Asociaţiei Naţionale de Cineamatori.

Emil Mateiaș, membru al Asociaţiei Naţionale de Cineamatori din Germania

      Fica noastră Adela după terminarea liceului în Germania, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină Stomatologică din Timişoara iar la terminare s-a căsătorit cu un coleg, şi el de origine germană din comuna Biled, lângă Timişoara şi s-au stabilit în Germania. Peste câţiva ani şi-au deschis propriul cabinet de medicină dentară la Baddeckenstedt (sud de Hanovra) unde împreună ne-am construit casa unde locuim din anul 2000. La rândul lor, ei au o fată (azi studentă la Medicina Moleculară) şi un băiat în clasa XI-a a unui liceu particular în Braunschweig.

Casa și familia lui Emil Mateiaș în Germania

      În preajma pensionării, am fost rugat să transmit mai departe experienţa mea profesională. Astfel, în perioada 2000 –2008 prin firma proprie „EMA CONSULTING” am asigurat cnsultanţă managerială internaţională pentru firma Philips (Olanda), Punch (Belgia), Krupp&Thyssen şi Hagen (Germania), în domeniul fabricării de tuburi cinescoape color şi a oţelurilor cu înalte proprietăţi fero-magnetice, cu activitate în Olanda, Belgia, Germania, Franţa, Anglia, Slovacia, Rep.Cehă, Rusia, precum şi în Taiwan, China, Corea de Sud, Mexico şi U.S.A.

Layout pentru firma PUNCH, realizat de Emil Mateiaș

      În această perioadă am ţinut cursuri de specialitate cu inginerii noilor firme deschise de firma olandeză PHILIPS şi firma belgiană PUNCH, mi s-au aplicat invenţiile şi patentele în domeniul tuburilor cinescoape color şi am asigurat consultanţa tehnico-managerială noilor fabrici.

Patent de inovație internațional realizat de Emil Mateiaș

      Oarecum limitat în timpul activităţii profesionale, dar intensiv după aceia, am efectuat numeroase excursii în lumea întreagă, multe croaziere cu vaporul, dintre care una în jurul lumii şi una de 2 luni în Asia îndepărtată.

Excursii și croaziere pe tot globul, Emil Mateiaș

      Deşi mici semnale există, nici soţia nici eu nu am fost niciodată internaţi în spital, lăudându-ne până în prezent de o bună sănătate.

      Ca „fotograf” am avut diferite expoziţii printre care la Birmingham, Anglia (1972), Mangalia-România (2007) şi Roma (2011, cu o fotografie de mare succes a unei eleve de la Bucova).

Expoziții fotografice Emil Mateiaș

      După 1990 m-am ocupat de revigorarea activităţii cineamatorilor din România, prin organizarea din surse proprii, a celei de a 45-a şi a 50-a aniversări a cineclubului „Oţelul Roşu”, prin organizarea a 2 festivaluri de film la Oţelu Roşu şi unul internaţional la Băile Herculane care, prin organizarea şi desfăşurarea a 3 Adunări Generale ale Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România, au fost singurele acţiuni organizate care au avut loc după 1989.

Emil Mateiaș - Aniversarea a 50 de ani de activitate a Cineclubului Oțelul Roșu

      Am finanţat şi contribuit direct la afilierea României la UNIUNEA INTERNAŢIONALĂ DE CINEMA şi am iniţiat şi am fost coordonator internaţional pentru Festivalul UNICA-2016 la Suceava.

Afilierea României la UNICA și Festivalul UNICA 2016 Suceava România

      În anul 2014 am finanţat şi organizat împreună cu Liceul Bănăţean Oţelu Roşu:

Centrul de Documentare, Creație Foto-Film și Activități IT

Din activitățile mele comunitare amintesc:

 • 1987 – 2004: Sponsor şi membru fondator al Societăţii Culturale Româno-Germane şi a Parohiei Ortodoxe Române din Aachen;
 • Coautor la Studiul Biografic al Românilor din Euroregiunea Aachen;
 • 1990 – 1995: Sponsor şi membru fondator al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa de Nord și ctitor al Catedralei Mitropolitane din Nürnberg;
 • 2000: La al VI-lea Congres al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi ales membru al Comitetului Coordonator Internaţional;
 • 1990-1998: Activităţi, la nivel guvernamental şi local, de ajutorare a României;
 • 1998-2000: Participare şi sprijinirea proiectului româno-german: „Împreună să muncim, unii de la alţii să învăţăm” (Aachen-Caransebeş). Proiectul a primit premiul I în Germania, el fiind înmânat personal de către Preşedintele de atunci, Johannes Rau;
 • Membru, până în anul 2008, al Grupului German de cooperare economică cu Europa de Răsărit („Ost-Ausschuss der Deutschn Wirtschaft”);
 • Grupului German de cooperare economică cu Europa de Răsărit
 • 2004-2012: Participare la întâlnirile „Românilor de Pretutindeni” cu Guvernul României şi la Conferinţa Comunitaţilor Româneşti din Diaspora (Bucureşti 2006 şi 2012);
 • 2005: Vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al Ligii Asociaţiilor Româno-Germane din Germania e.V. (LARG);
 • 2006: Distins cu „Crucea Patriarhală” a Patriarhiei Române;
 • Din 2011 Preşedintele Asociaţiei Germano-Române „Niedersachsen”;
 • Senior editor „Vocea Ta” şi administrator pagina www.larg.de;
 • „Omul anului 2007” pentru diaspora română şi „Steaua de Mare” Mangalia, Callatis 2008.
 • 2015: Cetăţean de Onoare al oraşului Suceava.

      Deşi stabilit de 36 de ani în Germania, am ţinut în permanenţă legătura cu ţara, conştient fiind de faptul că noi cei care ne-am stabilit în străinătate avem datoria să dăm înapoi măcar o parte din ceea ce am luat cu noi: copilăria, educaţia şcolară, studiul universitar, experienţa profesională.

     

     

Puteți vedea întreaga arhivă foto cu fotografiile realizate în istoria de peste 55 de ani a Cineclubului ”Oțelul Roșu” accesând următorul LINK >

Afișul ABC Brașov
Afișul ABC Brașov
Cutezătorii Brașov
”Cutezătorii” Brașov
Elefterie Voiculescu, Brașov
Elefterie Voiculescu, Brașov
Frații Sandu, CFR Timișoara
Frații Sandu, CFR Timișoara